måndag 18 augusti 2014

Tävlingsrapport Midnattsloppet 2014

Sommaren har varit varm, lång och slapp med mycket mat och god dryck. Allt det är jättebra ur ett semesterperspektiv men ur ett löparperspektiv så är det klart sämre. Väger man dessutom in en motivationsdipp av sällan skådat slag efter Sthlm marathon så får man en sommar som inte per automatik förberett mig på bästa sätt för höstens tävlingar.

Det var därför med spänning och en stor portion nervositet som jag laddade sista veckan inför midnattsloppet 2014 med kortintervaller måndag, kort testlöpning 3km med nya skor tisdag, längre och snabbare test, 8km, av nya skor onsdag och en superlugn morgonjogg på 6 km med två snabba km mitt i på fredag morgon. Dessa pass gav mig inget svar på vilken form jag är i men det är ett upplägg som passar mig bra att köra sista veckan inför ett lopp, lite anpassat beroende på distans såklart.

Nackdelen med midnattsloppet är ett par stycken (t ex trängsel, alla kurvor och backarna) men det jobbigaste tycker jag är lördag dag. Det är en hel dag då man borde ta det lugnt och vila utan att göra av med allt för mycket energi men som familjefar är det helt omöjligt. Det ska lekas, busas, bråkas, ätas, läggas och allt annat som en dryg tvååring kräver. Så också denna gång. När loppet startar på förmiddag eller strax efter lunch så kan man förhandla sig till lite vila men en hel dag är bara att glömma.

Efter lite diskuterande hemma så kom vi fram till att fru och barn trots allt skulle följa med in på kvällen och även om dom inte kunde heja ute på banan så kunde dom vara med innan och så fick jag sällskap på vägen hem. Ibland är det extra bra med familj J.

Så in vid 8-tiden, gå till zinken, insupa stämningen, börja värma upp med hjälp av sonen: ”springa pappa, springa… …heja, heja”, toalettbesök och sedan iväg till den riktiga uppvärmningen en halvtimme innan start.

Hade sedan tidigare bestämt mig för att vara en av de fräcka löparna i år. Jag skulle starta i 1c och satsade på under 40 vilket borde placera mig långt fram i startgruppen. Samtidigt ville jag hinna värma upp lite så jag gick inte in i startfållan fören ganska sent och påbörjade sen vandringen framåt.
Vill här passa på att be om ursäkt om jag irriterade nån med det.
Det slutade med att jag stod i 3-4 led i 1c när starten gick så bara det var lite uppvärmning i sig.

Loppet är inte så mycket att skriva om. Första tre flöt på bra och den stora skillnaden mot tidigare år var att jag inte var trött när stigningen mot Sofia kyrka började. Nu hjälpte inte det utan jag tappade alldeles för mycket tid i stigningen, på slutet sprang jag i 5:40-tempo och då tappar man mycket. Sen flyter det åter på till km 8 och där kom jag efter ett tag in i ett nytt skönt flyt men sedan börjar backen upp till mossebacke och där tappar jag igen för mycket tid. Under en ganska lång passage hade jag runt 5-tempo. Sista km som är en snäll en gick sådär, ingen superspurt men en liten liten fartökning.

I mål tittade jag på klockan och det stod 40:40 vilket skulle visa sig vara 40:34, nytt PB med 2 minuter och nära sub 40 men ändå inte. Jag var så trött att det inte fanns mycket mer att pressa ut, lite finns ju alltid men jag fick nog ut det mesta under loppet.

Så vad får jag då för analys?
1)      Jag tappar för mycket i dom två uppförsbackarna. Det är inte bara tiden i backarna som jag tappar utan det tog ett tag efter framförallt backen till Sofia kyrka innan jag kunde springa på igen och där kostar det tid.

2)      Det är svårt att springa bra när det är mycket folk och banan svänger så mycket som midnattsloppet gör. Det går åt extra energi och man springer långt (drygt 200 m längre på klockan).

3)      Jag har en bra grund och ganska bra tempo i kroppen trots den halvdanna sommaren så det ska bli kul att se vad jag kan göra under höstens lopp

4)      Det är kul att ha ett par lätta tävlingsskor, hjälper till att fokusera på att det är tävling även om man inte tjänar så mycket tid på dom.

5)      Jag har hittat ett upplägg inför tävling som fungerar riktigt bra. Jag känner mig ofta piggare och bättre på tävlingsdagen än vad jag gör normalt vilket gör att jag kan prestera bra utifrån min form. Det ger en bra trygghet.
 
Så nu är det tempo- och fartträning fram till Kistaloppet om två veckor och varva det med några långpass för återhämtning och för att förbereda mig för halvmaran om 4 veckor.

Nu är jag motiverad igen.

Ytterliggare en medalj till samlingen

4 kommentarer:

 1. Grattis till pers i ett väldigt svårt lopp! Imponerande tycker jag. Håller f.ö. med om att det är jobbigt med kvällslopp. Inte nog med att man har barn som springer runt hela dagen, helgen är ju dessutom snart slut när väntan på loppet är över

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det ska bli spännande att springa ett "lättare" lopp :).

   Radera
 2. Hej Anders! Kul att läsa och stort grattis till nya pbt! Nästa gång vet du... :) Roligt också att du börjat blogga, så att jag kan följa din framfart. Själv började jag också blogga lite för nästan ett år sedan som hjälp för att få tummarna loss och få rätt på mitt knäproblem. Nu verkar jag åtminstone ha fått rätt på orsaken till alla problem, efter 2,5 år, så nu ska jag bara se om de går att lösa också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej :-)
   Kul, jag följde ju din förra (eller en av dina gamla??) blogg så det ska bli kul att följa den nya också. Skönt att det finns en lösning, bara att ta det i lagom takt.
   Sub 20 på 5km alltså, det blir kul att se.

   Radera