tisdag 16 december 2014

Allmänna träningsprogram - problem/lösningar

Skrev följande i forumet på jogg.se:
Det har diskuterats förut, hur bra eller dåliga är alla dom tillgängliga allmänna träningsprogram som finns att tillgå eller köpa på nätet. Exempel som brukar komma upp är t ex Szalkais och Fribergs program.

Det finns många bra saker med dessa program men i detta inlägg vill jag ta upp några av dom problem jag ser med programmen, funderingar kring dessa samt några frågeställningar.

Problemen (och funderingar kring dessa):
A) Även om programmen oftast har råd som "du bör ha sprungit 5 km på **:** för att välja detta program" så tar programmen inte hänsyn till ditt nuläge utan bygger helt på slutmålet, t ex "spring milen på **:**". 
Detta gör att programmen blir konstiga att följa både för nybörjare som kanske inte riktigt klarar tempot eller mängden men vill satsa mot programmets måltid och för den mer erfarne som redan nu har snabbare tempo och/eller mer mängd i sin träning men ändå ser måltempot som ett rimligt mål.

B) Det blir också konstigt för dom som inte vill lägga ner den i programmet utstakade mängden men ändå har potential att klara måltiderna. 
Ofta brukar programmen lyfta fram några nyckelpass som ska genomföras men jag tänker att programmen är uppbyggda efter att alla pass genomförs. 
Ska man regelbundet hoppa över pass så borde kvarvarande pass anpassas till detta för att få full effektivitet.

C) Programmen har (oftast) ingen uppföljning runt personens utveckling eller anpassning till utomstående saker som påverkar personens träning (sjukdomar, familjen etc). 
Utvecklas man snabbare måste man byta till ett snabbare program själv, eller anpassa själv eller...
Samma sak om man missar delar, det är svårt att veta hur man ska ta igen "tappad" träning...
...eftersom träningens upplägg inte utgår från nuläget.

D) Programmen är (enligt min analys) inte i någon större utsträckning anpassad till periodiserad träning. Det finns ingen uppbyggnadsfas, eller snabbhetsfas, etc. I bästa fall finns det en startuppfas (med kortare och långsammare pass) som kanske passar dom som är lite igång men inte direkt och i alla fall en formgivande fas på slutet, inför loppet med kortare (men snabba) pass för att toppforma lite.
Jag kan sakna blocktänket med säg 4-veckorsperioder som avslutas med ett testlopp som sedan tillsammans med vilken fas man är i sätter ramarna för nästa period.

Så till frågeställningarna:
1) Vad tror ni om mina funderingar?
Allmänna åsikter.

2) Har ni följt ett program fullt ut någon gång?
Om ja, vilket och hur upplevde ni det?
Om nej, varför inte?

3) Tror ni att det går att göra ett allmänt men individanpassat program enligt mönstren för t ex Szalkais program? 
Program med lite "inbyggd intelligens" som anpassas i perioder efter vad personen får för tider på testloppen?


Mina egna korta svar:
1) Jag gillar såklart mina åsikter :-)

2) Nej, av de anledningar jag tar upp under problem och funderingar.

3) Ja, jag är helt övertygad om att det skulle gå. Men jag är lika tveksam till att det finns en marknad för det. Jag tror att flertalet människor gillar att hela programmet finns där, från start till mål och att målet är ett tidsmål som man "ska" uppnå om man följer programmet.


Ser fram mot era svar.
:och fick en del intressanta svar, helt ärligt inte allt för många svar men intressanta.

Av dom som svarade så tyckte majoriteten att idén var intressant och att det skulle ge ett mervärde att programmen dels startar utifrån ett nuläge i distans, tempo och mängd, dels uppdateras regelbundet utifrån framsteg, utveckling och "allt som dyker upp under resans gång".

Extra glad blev jag att Marcus Nilsson (maramackan) då han har ett grundprogram som är lite åt det hållet jag fiskar efter. Hans program utgår från nuvarande kapacitet men (så som jag tolkar det) kräver att den som använder programmet själv uppdaterar/ändrar upplägg/hastigheter och sträckor vid annan utveckling än den för programmet.

I det Marcus skrev så tror jag mig förstå att han tänkt i banor av komplexitet men att göra ett "självtänkande" program skulle inte bli tillräckligt bra. Framförallt skulle ett sådant program med största säkerhet sakna fingertoppskänslan som en personlig coach kan ha.

Själv tror jag att den stora gruppen av löpare mellan elit (som självklart behöver detaljcoachning) och nybörjare (som bara behöver komma ut) skulle ha stor nytta av ett någorlunda självanpassande program och att det skulle ge ett mervärde även om det inte är perfekt.

Nu är det bara att hoppas på att någon utvecklar just det programmet, perfekt julklapp :-)

Vilket tempo ska jag hålla?

2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag provade Szalkai programmen ganska fritt baserat på 3:30 både 2013 och 14. Första året för att få testa olika moment. Jag har kört på egen hand och anpassat o blandat m skidor. Resultatet blev 3:40 resp 3:32. Hösten 13 följde jag 3:30 programmet på runkeeper (som jag loggar med). Litet kortare och mera åt periodicitetshållet. 3:28.
    I dessa tre fall la jag in egna avstämningar med millopp och halvmara.
    Jag tycker om att variera men har flyttat och ändrat och pusslat för att det skall passa.
    I höst har det gått så där och strukturen uteblev av flera orsaker. 3:52.
    Nu tänker jag i grunden använda Szalkai upplägget igen. Jag känner mig ganska hemma i det upplägget.
    Sen får vi se. Nästa år kommer jag inte att köra vintermaraton så då blir det kanske att prova nått nytt upplägg. Fast först ska vi se hur det går i vår.

    SvaraRadera
  2. Jag sprang ju långpass med TSM och då fick man Szalkais program på köpet så jag har "testat" det jag också. Med testat menar jag att jag fram till början av April följde långpassen till 100% (förutom att jag var sjuk då) och att jag tog till mig uppdelningen på 3 nyckelpass/vecka samt fick inspiration till nya pass. Men i övrigt fanns det inte på kartan att få in alla pass eller att springa så långsamt på kvalitetspassen som programmet för 3:30 ville.

    3:30 valde jag för att 3:00 kändes på tok för omfattande för att kunna tillgodogöras av mig samt att jag ville få ett lugnt tempo på just långpassen för att minska risken för skador och överbelastning.

    Trots att jag inte sprang mer än 3/4 av mängden/passen som programmet förespråkade så sprang jag klart snabbare (3:22) på själva maran. Så det jag hade velat ha är ett program som tog hänsyn till mina begränsningar och mina styrkor vid programstart och som anpassade sig beroende på min utveckling och vad som händer i mitt liv. Hade jag haft det hade det kanske gått ännu snabbare? Eller vem vet :-)

    SvaraRadera