tisdag 7 oktober 2014

Tävlingsrapport - Malmö HM 2014

Kort sammanfattning först:
 • Skön tågresa, SJ levererade denna gång.
 • Kul att träffa kusin med sambo och framförallt liten 3-månaders underbar bebis.
 • Fint väder i Malmö.
 • Sprang för fort i början och för långsamt i slutet av loppet.
 • Ok nöjd med tiden (1:32:39) men inte alls med genomförandet av loppet.
 • Halvdant arrangemang runt tävlingen.

Så iväg till mitt första stadslopp utanför Stockholm, en liten långweekend där jag fick bo hos min kusin med Sambo och liten son. Tyvärr blev det ingen familjeresa då min son insjuknade under veckan och därför inte var i form att resa någonstans. Så en sent bokad tågbiljett och på väg var jag.
Resan i sig var bra, kul att träffa släkt som man inte ser så ofta, men det är ju om loppet som detta ska handla.


Inför:
Planen var att öppna långsammare än i Sthlm´s HM, kanske mellan 4:10 och 4:15 för att orka ordentligt hela vägen och landa på en tid under 1:30 med ett extra mål på under 1:28 om allt gick perfekt. Var dock lite orolig för mina lår, framförallt baksidan, som stramat en hel del sen Runday Raceday (800 och 1500 m på bana) när jag springer i högre fart under längre tid.
Fast med två bra tempoträningspass senaste veckorna så hade jag goda förhoppningar på att lyckas.


Loppet:
Jag öppnade på tok för snabbt. Andledningarna är flera men framförallt var det på grund av:
 • Det var två tävlingar samtidigt, Malmö HM och Höstmilen och båda startade samtidigt så det var ett flertal millöpare som drog iväg i snabb fart.
 • Det ringa antalet deltagare som gjorde att man stod nära de snabbare löparna och därför drogs med i starten.
 • Övertro på min egna förmåga J.

Första tre sprang jag på precis över tolv minuter trots att jag försökte sakta in men sedan sprang jag resten av loppet hyfsat jämt med en dipp runt varvning och en dipp mot slutet.

Vid ca 8 km kom då stramningen i baksida lår som jag fruktade och jag skäms lite för att säga det men det innebar att jag började springa och tjura lite, gnällde i huvudet över vilken j-kla otur jag ska ha. Såhär i efterhand kan jag erkänna att det var en väldigt ologisk tanke då jag bara har mig själv att skylla.

På första halvan såg jag kusin två gånger och blev både filmad och fotat, kul med lite bilder som det inte står marathonfoto på J.

Varvningen skedde inne på stadion och sista km på första milen kändes extrem lång. Fram till km 9 låg min klocka bra i fas med markeringarna men när jag passerade milen så låg den nästan 300 m längre (10,3 km) och milentiden blev ca 42:30, bra i fas för att nå under 1:30.

Tyvärr fortsatte jag att tjura några km till vilket gjorde att jag inte fokuserade på att hålla farten uppe och tappade sakta men säkert gentemot måltiden, som jag skrev så är det ingenting jag är stolt över.

Sen någonstans runt 13 km stod en av mina andra kusiner och hejade tillsammans med fru och barn och i det läget bestämde jag mig för att sluta tjura och skärpa till mig lite. Skit i att det stramar i låren och att vader börja bli stumma och att jag börjar känna lite skoskav på utsidan foten. Det är bara att springa så bra som möjligt utifrån förutsättningarna.

Sagt och gjort så ökade jag farten lite och gjorde ett helhjärtat försöka att springa tillräckligt fort för 1:30 men jag hade redan tappat för mycket så när det runt km 18 kom ytterligare en till dipp så kändes det som spiken i kistan. Det blev dock en liten, liten ökning sista biten in men som ni ser på resultatet så var det aldrig riktigt nära.

Hann dock bli både fotat, filmad och påhejad av kusin igen, riktigt skönt med det stödet.


Resultat och så:
1:32:39 är väl en godkänd tid och jag är faktiskt nöjd med den trots att det är långt ifrån PB och måltid. För det första har jag accepterat att jag inte har samma form som jag hade i våras och för det andra ska jag vara glad att jag klarade loppet så bra trots den dumsnabba öppningen.

Min kusins sambo sprang däremot riktigt bra, bättre än han kanske trodde innan loppet så det var kul att glädas med honom.

Nu är det bara två lopp kvar och båda är millopp. Tror fortfarande att sub 40 finns där trots den något dalande formen men jag måste se till att öppna i ett bättre tempo, springa lite smartare.


Arrangemanget:
Jag är inte så imponerad av arrangemanget i stort, det är lite för många misstag.

Banan var dumt upplagd med en roligare första mil och en urtråkig andra. Dessutom var det dåligt uppmärkt bana där det gick (och gjordes) att gena bort ganska många meter från den uppmätta banan. 

Till det kom att det inte var helt avspärrat överallt. Bland annat såg jag en bil som började backa ut från en fickparkering rakt framför en liten grupp löpare, det kunde ha slutat otäckt. 

Vidare borde arrangören inte låta banan bli till ett smalt streck efter bara några hundra meter med trängsel och köbildning som följd.

Att dessutom bara ha tre vätskestationer varav en med (utspädd) sportdryck är i snålaste laget på en halvmara.

Till sist, att låta en miltävling och en halvmara starta samtidigt är inte heller ok, bättre att ha ett litet mellanrum.

På den positiva sidan var målgången på stadion och den lilla publik som fanns framförallt på första halvan. Tycker också att alla funktionärer gjorde ett bra jobb, dom var både trevliga och påhejande. Det är inte deras fel att arrangemanget inte höll högre standard i stort.

Kan jag tänka mig att vara med igen? 
Svaret är ett ja, under rätt förutsättningar. Största anledningen är dock att besöka släkt och göra en liten helgutflykt så det kan lika gärna bli en annan tävling i Malmöområdet nästa gång.


8 kommentarer:

 1. Hej kusin,
  Hoppas att vi kan ses nästa gång! :)

  Såg din kommentar hos mig och jovisst ger resab en nytändning till träningen! Antar att du märkt min frånvaro på Runkeeper.... :) Men jag reggar min träning på Funbeat, kolla där! Det har blivit annat än löpning den senaste tiden.

  Kram Jennica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett tag sen nu. Skulle vara kul att ses.
   Har sett din träning på funbeat också, skulle kanske skrivit nytändning löpning :-)
   Kram

   Radera
 2. Jag gillar din analys, särskilt övertron på sin förmåga. Jag förmodar att den till viss mån hör samman med en viss tävlingsovana. Men det var trots det ett helt okej genomförande. Jag har bara sprungit två HM så jag är väldigt orutinerad. Blir det Hässelby, så lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först när jag läste din kommentar Urban så tänkte jag: "Vad tusan, jag är inte oerfaren, har ju tävlat massor". Men det är ju på milen och tittar man på mina öppningsfarter under årets tre halvmaror så har jag öppnat neråt milens tävlingsfart. Skillnaden på Kungsholmen runt var att jag då var i lite bättre form och orkade med att anpassa farten på ett sätt som gav mig ett nytt PB medans jag under hösten blivit för trött efter den tuffa öppningen och därför inte riktigt orkat ligga på topp utan lite sämre.

   Något att jobba på till nästa år om jag nu ska fortsätta med halvmaror.

   Radera
  2. Det är så här Anders: ibland när jag skriver kommentarer låser sig rutan, och sen minns jag inte exakt vad jag skrev när jag matar in på nytt. Skulle varit...jag förmodar att den i mitt fall hör samman...

   Radera
  3. :). Fast du hade ju rätt angående mig också, iaf när det gäller halvmaradistansen.

   Radera
 3. Bra jobbat! Det är inte lätt det där med att gå ut i rätt tempo och dessutom är det ju helt galet att halvmara-klassen och mil-klassen startade samtidigt! Nej, det verkar som sagt finnas en hel del att jobba på där för arrangörerna. Jag hoppas verkligen att du hinner klippa den där sub40n också innan året är slut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Jag hoppas att Malmö HM kan utvecklas till ett bra lopp, kul att kunna göra en liten utflykt på hösten till släktens sydliga klan :-).
   Återkommer efter söndagens lopp med svar på frågan: "Sub 40 eller inte sub 40" :)

   Radera