måndag 30 mars 2015

Tävlingsrapport - Premiärmilen - 2015

Premiärmilen är som det låter 2015´s första millopp. Jag hoppades efter Två sjöar runt att jag kanske skulle ha en chans på sub 40 men med vädret som var och att jag inte kunnat ladda på något bra sätt inför loppet så gick det inte riktigt. Ändå nöjd med loppet som en värdemätare inför våren och det ser rätt bra ut utifrån mitt mål.

Inför
Ska jag vara helt ärlig så var det ett skitupplägg för en tävling. 
Haft besök sovandes här + nyfödd + nytt jobb => inte helt pigg och laddad Anders (nej Anders kommer inte börja prata om Anders i tredje person J ). 
Tillslut var det ju dags för sommartid så det blev en stressig morgon och när jag väl kom iväg (i tid) så kändes det mest blääää (kan ju haft lite med vädret att göra också).
På den positiva sidan så har jag kört bra pass de senaste veckorna så jag var nyfiken på vad det kunde bli och det satt jag och intalade mig när jag segade i bilen efter uthämtad nummerlapp. Jag kände hur jag sakta men säkert flyttade på tidpunkten då jag minsann skulle ut och värma upp i regnet men tillslut var det bara att köra igång.
Uppvärmning under regnponcho som skulle slängas vid starten, ombyte till tävlingskläder och sedan bort mot starten. Där blev det en del joggande runt, lite hälsande på andra tävlande, försöka hålla värmen och till sist tränga mig lagom långt fram för mitt beräknade starttempo.
Det sista jag gjorde innan jag passerade startlinjen, faktiskt efter startskottet, var att slänga iväg regnskyddet. Det var väl spenderade 19 kronor på Jula det.

Genomförande
Jag startade i ett för dagen väldigt bra tempo och höll nästintill samma tempo hela loppet. T ex gick första och andra fem på samma tid.
Banan var ok, vattenpölar såklart, förutom en konstig dragning på stigar, genom skog och på fältet bredvid vägen. Det var såklart både extra blött, geggigt och surt där, men med tanke på vädret så kunde det kanske inte vara bättre.
Loppet var egentligen ganska tråkigt, det hände ingenting. Jag startade t ex på ett perfekt ställe i startfållan vilket bland annat märktes på att jag hade samma deltagare runt mig nästen hela loppet. Det är väldigt lite branta backar vilket gör att massan flyter på i så gott som samma tempo hela tiden och eftersom vädret var som det var så var det ingen publik att tala om.
Ni som faktiskt var där var däremot fantasiska, tack för det!
Sista km var den snabbaste (men inte med så mycket) och andra var näst snabbast (de enda två under 4). Alla andra låg mellan 4:02 och 4:09 så även här var jag jämn, och tråkig.
Att gå i mål var mest kallt och efter att ha vilat genom målområdet (fått medalj, banan och varm saft) så spurtade jag säkert snabbare än under loppet bort till bilen, bytte till torra kläder och kunde bege mig hemåt.

Trött och kall i målgången.

Resultat
Officiell tid blev 40:41.
Placering 274 av 693

Jämna halvor.
Analys
Är jag nöjd då?
Jag är inte helt nöjd med själva loppet som lopp betraktat. Även om jag var riktigt trött på slutet och nog var ganska nära max så var jag ändå så nära men så långt borta från sub40 :(.
Däremot är jag nöjd med loppet som en säsongsstart, det betyder att jag ligger i fas med var jag låg i höstas rent fartmässigt och eftersom jag är starkare i kroppen och verkar tåla mer träning så borde jag kunna fartträna mig till lite bättre tider.


Fast till nästa tävling beställer jag dock sol och iaf 5-6 grader varmare + vindstilla, ska det vara så svårt :-)

6 kommentarer:

 1. På Hässelbyloppet hade du varit under 40 (ganska precis på sekunden). Jag har alltid upplevt Premiärmilen som en ganska tung bana så din tid bådar gott inför framtiden. Jag tycker du sprang bra!

  I mitten på maj kan du springa 10 000 meter på bana i Vallentuna (Arenamilen) och jag är ganska säker ätt du springer sub40 där om du tränar på som tänkt och om inget oförutsätt inträffar.

  SvaraRadera
 2. Tack för peppen Lennart, jag hoppas (och tror) att du har rätt i dina antaganden. Det känns bra ur ett "början på säsongen och taskiga förutsättningar"-perspektiv :-).

  Har aldrig sprungit 10 000 på bana, kan vara på tiden att testa. Ska kolla upp Vallentuna.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag kan vara din varvräknare och ropa varvtider om du vill :-).

  40:40 på Premiärmilen motsvarar nog 39:40 på bana :-).

  SvaraRadera
 4. Ja det blir väl ca 90 sekunder per varv? Fast det skulle antagligen se ut som 70,70,70... ...140,140,140.... ....210,210,210 om jag känner mig själv rätt :)

  SvaraRadera
 5. 4 min/km är 1:36/varv vilket ger 24 sek/100 m. Det är bara att ligga och köra på klocka :-).

  Kanske låter tråkigt, men det är fruktansvärt roligt och utmanande :-).

  SvaraRadera
 6. Låter mest spännande. Intressant att se om man klarar av det. Det är ju iaf upplagt för att dela upp loppet i små bekväma delmål :).
  Inte helt otroligt att jag håller dig till ditt erbjudande......

  SvaraRadera