fredag 20 mars 2015

Spring-skytte? Ja ni hörde rätt!

Någon gång i slutet av sommaren läste jag för första gången om någonting som kallas Springskytte. Det var på jogg.se i en forumtråd som hette Springskytte med straffrundor. Bakom tråden står Kenth som jobbar med att etablera Springskytte och ska ha sin första tävling Straffrundan den 9 maj i år.

Tävling 9 maj
Från början låg tävlingen på ett annat datum och då var jag en stark aspirant på att vara med och tävla men eftersom den 9 maj krockar med Kungsholmen runt så valde jag i år den tävlingen istället. Därför blev jag överlycklig när ett träningstillfälle uppenbarade sig till kvällen den 19/3 och dessutom såpass sent att det gick att planera in med läggning av barn.

Så vad är då Springskytte?

Enligt informationen på sidan:
Springskytte är en året runt sport och precis som namnet antyder är det en kombination av två helt skilda sporter, löpning och skytte. I vår form med helt ofarliga optiska vapen lämpar den sig som en underhållande motionsport för hela familjen och där inte minst barnen som finner stor glädje i kombinationen. Springskytte för elit idrottare är en underhållande publiksport med härliga spänningsmoment och underhållande omkastningar i täten.
Eller som det står på premiärtävlingen straffrundans hemsida:
Få gånger man kan vara med ifrån starten på en tävling som med tiden kommer bli en av de stora. Vår målsättning är att Straffrundan skall bli världens största och bästa springskyttetävling.
Skyttebanan
Upplägget känns ju igen från den något mer kända sporten skidskytte så grundreglerna är inte så svåra att sätta sig in i. Det är därför inte heller så konstigt att den andra av initiativtagarna till sporten och tävlingen är en gammal skidskytt vid namn Tord Wiksten som bland annat tagit ett OS-brons i just skidskytte.

Så hur gick det till då?

Jo, träningen var uppdelad i ca 30 minuter löpteknik, ca 30 minuter skjutteknik (inklusive lite löpning för att öva att skjuta med puls) och tillslut ca 30 minuter stafett/tävling. Det var mer av ett event/workshop än "svettig träning" så det blev kanske 5 km löpning, kanske.

Löptekniken var i teorin det gamla vanliga att öppna bröstkorgen, jobba med böjda och aktiva armar, tänka att lyfta knäet istället för att sätta ner foten, lutning framåt etc, etc. Det som var kul var killen som höll i det (Fredrik Zillén - Springsnabbare.se). Framförallt hade han ett flertal små tips som underlättar att snabbt få en bra position i löpningen, sen gäller det att inte tappa den :-).

Skyttet hölls av Tord och det blev teori runt skytte, skidskytte, springskytte och även en del skidåkning. Även det intressant och underhållande, det är nästan alltid kul att lyssna på personer som både brinner för och är duktiga på ämnet dom talar om.
Tord Wiksten förklarar
Sen fick vi då testa på och det var så kul. Skyttet genomfördes med optiska gevär på tavlor i storlek var jämförbara med prickarna för det stående skyttet (50 m) i skidskytte. Det första skyttet som genomfördes i vila, för att testa utrustningen, var ganska lätt. Dom flesta träffade de flesta skotten, även när vi försökte öka tempot.
Perfekt träffbild :-)
...men sen...

...när vi testade att springa och sedan skjuta så blev det annorlunda. Första varven sprang jag lite lugnt och då fortsatte jag att skjuta nästan fullt men när jag började testa på att spurta in mot skjutningen så blev det annorlunda. Då krävdes 110 % fokus på varje skott för att få träff och även då blev det ibland missar om man andades lite fel eller rykte till lite. Helt klart en mental utmaning att få ner puls och lugna sig så att det gick att skjuta.

Sen blev det ju lite tävling och även om det inte var så blodigt så var det trots allt lite tävling och då ger man mer, eller hur :-). Pulsen ökade lite och även om jag taktiskt försökte ta det lugnt både sista metrarna in till skyttet samt under skyttet så blev det en miss (och såklart en straffrunda).

Upplägget som diskuterades för tävlingen var 4 skjutningar med 800 m löpning mellan varje och innan första respektive efter sista skjutningen. Jag måste säja att efter att ha testat på så blir min gissning att starkaste löparen kommer att vinna, löpningen kommer bli utslagsgivande. 800 m låter kanske inte så mycket men ska man springa det snabbt och 5 gånger så kommer det att slå hårdare än några få straffrundor på x meter (det pratas om allt från 40-100 m).

Men det är första gången, första året. Om det blir lite fart på denna nya sport så kommer det såklart att utvecklas till att löpstyrkan blir jämnare och jämnare och då kommer skyttet få mer plats.

Efter avslutad träning fick vi också prova stående skytte och då blev svårighetsgraden något helt annat. Trots flera försök fick jag aldrig bättre än 3/5 träff och oftast bara 1/5. Riktigt lurigt det där med stående :-). Jag tror att alla ska vara glada att det bara är liggande skytte första året.

Efter att allt packats ihop så skjutsade jag hem Tord och Kenth (det var ändå på vägen) och fick då lite insikt i en expertkommentators liv samt lite bakgrund till hur dessa två personer kom att träffas och starta upp just Springskytte.

Jag ser i alla fall fram emot fler tillfällen att testa på detta och jag rekommenderar alla som läser detta och som har möjlighet att göra detsamma, varför inte den 9 maj?
Proffs?
Fokuserad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar