fredag 9 januari 2015

Milen sub 40 - Nu j-klar!

När jag var lite drygt 20 år sprang jag två gånger milen på tävling under 40 minuter, tyvärr var jag på den tiden inte så intresserad av statistik så jag kommer i dag inte ihåg exakt vilket år, vilken exakt tid (på det ena loppet) eller i vems namn jag sprang. Jag kommer dock ihåg att den ena tävlingen var Midnattsloppet 1994, 1995 eller 1996 och att tiden var 39:48 samt att det var första av de två loppen, alltså första gången jag sprang under 40 minuter. Det andra loppet vet jag inte om det antingen var ytterligare ett midnattslopp eller ett lokalt lopp i Huddinge där jag bodde då. Troligen var det något år efter det första loppet och jag har för mig att tiden var höga 38, men jag kan inte svära på det.

Självklart räknar jag inte något av dessa lopp som PB, möjligen inofficiellt PB, men det är dom resultaten som motiverade mig att börja löpträna våren 2011 och fortfarande är mitt huvudmål med löpningen att dels komma under 40 minuter och sedan under 39 så att jag verkligen har ett "riktigt" PB.

Vid min start 2011 var jag något överviktig och min träning bestod av 2-3 pass innebandy/vecka samt något spontant styrketräningspass då och då. Samt att sommaren uteslutande ägnades åt golf, så mycket golf som hans med. Så hade det varit i nästan 10 år och även om jag var långt ifrån topptränad så var jag i ganska ok form och jag hade året innan sprungit midnattsloppet på 45 minuter med 2 * 5 km träning innan. Alltså ingen intervallträning eller så utan 2 pass á 5 km full fart utspridda under sommaren innan tävlingen.

Mitt första år som "löpare" så förbättrade jag den tiden med.... ....tja, ingenting. Trots träningen hamnade jag på 45 minuter även 2011 vilket kändes lite tungt. Senare på hösten lyckades jag dock putsa mitt PB till 43:45 på Hässelbyloppet vilket iaf gav lite hopp o framtiden.

Hade jag nu fortsatt att fokusera på bara milen så hade jag antagligen kunnat sänka mitt PB ganska ordentligt 2012 men....
....nån gång under vintern fick jag hybris som slutade i att jag i mars månad anmälde mig till Jubileumsmarathonet i juli 2012. Jag hade då som längst sprungit 12 km och var återigen nere på mest innebandy och kanske 1 löppass/vecka. Men hej, såklart killen ska springa ett marathon.

Jag ska inte trötta ut er på historien om mitt första marathonförsök utan poängen är att det tog bort fokus från mil-träning samt att jag tillbringade resten av 2012 och början av 2013 med att komma igen efter löparknä som jag fick på grund av dålig planerad träning. Lyckades dock trots allt sätta nytt PB på milen (43:09) och genomföra min första HM (1:37:29) trots nästintill noll träning efter jubileumsmaran.

För att ännu mer sätta käppar i hjulet mot mitt sub40-mål så tillbringade jag hela våren 2013 förkyld så att all typ av hård träning var utesluten. Sommaren blev också sådär som en följd av detta och när hösten kom så blev det lite mer träning en det var riktigt svårt att motivera sig till att "börja om" igen.

(mycket av det här står som bakgrund i min årskrönika för 2014)

Så för att få motivation så bytte jag mål och anmälde mig till Sthlm Marthon 2014 och fokuserade på långpass och veckodistans istället för snabbhet.

Nu gjorde ju denna satsning såklart att mina resultat på kortare distanser också förbättrades. Mina PB på HM, milen och 5 km förbättrades allihop men efter det genomförda maratonet så hade jag verkligen svårt att motivera mig för att köra lite extra hårt. Dessutom fick jag på grund av sjukdom lämna återbud till två tävlingar som båda hade passat mig och kanske gett mig den där sub40-tiden.

Summa summaru är att jag står nu med ett milen-PB på 40:34 och ytterligare två lopp under 41 och nu vill jag verkligen, verkligen lyckas med att gå under 40 redan under våren 2015 för att sedan på allvar kunna attackera 39 på hösten.

Detta gör att bloggen antagligen kommer bli mer av en träningsdagbok, en möjlighet att lufta alla tankar (och med lite tur få feedback ibland). Nu ska det bli springa av.....


Max 40 minuter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar