tisdag 16 juni 2015

Tävlingsrapport - Söder Runt 2015, sjukt jobbigt och felplacerade skyltar.

Ett 10k stadslopp, någon som vågar gissa tiden?
Kan den ligga i intervallet 40:40-40:50?
Går jag som klockan på dessa lopp?
Svaret är såklart ja, tiden blev 40:46 men…
Denna gång är nog en av faktorerna kroppen som hade en släng av något. Jag börjar med att beskriva hur jag mådde dagarna efter loppet


Efter loppet
Söndag morgon vaknar jag och känner mig bakfull, det finns inget bättre ord för det. Jag tror då att förklaringen finns i att jag var helt slut efter loppet och att pizza och öl inte är rätt för återhämtningen.
Eftersom jag lovat äldsta sonen att bada så var det trots allt bara att försöka få i sig lite frukost (gick sådär) och sedan ge sig iväg. Lämnade fru och lillen i köpcentrumet och så åkte jag och V och badade. Att bada med en treåring består mest av att bara ta det lugnt och hålla reda på att han inte drunknar så jag mådde faktiskt lite bättre efteråt och trodde i min enfald att jag var ok.
Efter badet mötet vi upp fru och L för lunch och den var allt lite tung. Ni vet när man är sådär riktigt, riktigt trött i kroppen så man inte orkar äta och dricka? Ta det och lägg på en orolig mage och lite frossa så får ni en känsla av hur det kändes.

Men hej! Inte är jag en vekling inte, det var ju bara ett litet lopp dagen innan, det knäcker ju inte en viking….

Så efter (en liten, liten) lunch rusar livet vidare till ett barnkalas med korv, hamburgare, kakor och tårta. Tydligen är kakor och tårta lättare att äta än mat så här får jag i mig, om än inte nyttigheter direkt, en del energi och frossan släpper. Det ser jag såklart som ett tecken på att jag bara behövde lite energi, så nu är jag såklart ok igen…

…fel, fel, fel!

När vi kommer hem så börjar jag återigen känna mig sämre och hela natten är en orgie i frossa, magkramp, toalettbesök och lite sova däremellan. Därtill ska läggas snuva och hosta (som jag först skyllde på pollen) som då ger summan sjuk. Ja, jag får erkänna det, jag var nog inte frisk när jag sprang och jag har garanterat varit sjuk dagarna efteråt. Först i morse när jag vaknade så kände jag mig ok igen, även om magen protesterade lite lätt vid frukosten,

Med det sagt kan vi nu koncentrera oss på själva racerapporten.

Inför
Faktum var att jag inte var direkt sugen på att springa ett lopp. Hela dagen hade jag jobbat i trädgården, gjort en massa måsten och lekt en hel del med sonen. Ingen superuppladdning och dessutom var det ju som omväxling varmt, så det blev kanske ett litet vätskeunderskott under dagen. Jag har också varit snuvig hela veckan, vilket kan bero på pollen (eller kanske inte) så jag tar lite medicin som också gör mig lite segare.

Men, framåt 5-6 bestämmer min fru mig för att delta i loppet och att resten av familjen kommer med in och hejar. Vem kan säga nej till det?

Ett kvällslopp i värme är ju ändå riktigt nice. Dessutom lockade en flack, snabb bana då jag vill ge sub 40 på milen (inte 10 000 m bana) en ordentlig match. Till sist kan jag inte bortse från att en öl och pizza efteråt inte kändes helt fel just då, innan loppet.

Så hela familjen packade in sig i bilen och åkte in. Jag efteranmälde mig 5 i 7 och starten skulle gå kvart i åtta så det var mer eller mindre bara att ge sig iväg, lite uppvärmning tillsammans med Calle som jag stötte på innan start, ställa upp sig på start och så iväg.

Loppet
Banan är verkligen plan, och snabb. Det var inga problem att ge sig iväg i ett lagom högt tempo och börja jobba på. Första 3 km var sköna, ingen trängsel eller överdriven trötthet.

Det är konstigt vilken skillnad det är i åt när jag springer neråt 40 gentemot för knappt 2 år sedan då jag snarare låg på 43-44 när det kommer till trängsel. Då upplevde jag det alltid trångt i början av loppen, men nu är det sällan det är något problem, ens under loppens första km.

Tillbaks till loppet.

Vid 2-3 km började snoret komma men det var inte helt oväntat. Där kände jag mig fortfarande pigg så jag hoppades att det trots allt skulle hålla, snuva har jag både tränat och tävlat med förut.

Någonstans mellan 4 och 5 km började jag bli trött. Inte heller så konstigt när man springer på sin kapacitetsgräns och jag tror att första 5 gick på precis över 20 minuter vilket är vad det ska göra men sedan kom tappet. Skillnaden mot många andra lopp där jag håller i ca 7 km och sedan tappar uppemot minuten på km 7 och 8 för att sedan ”komma igen” sista två var att jag tappade lite per km och aldrig kom in i en andra andning.

Jag kände som sagt redan strax efter halva loppet att det var kört på sub 40 men, jag tänkte inte ge upp, jag ville prestera bra så mitt nya mål var att sätta nytt milenrekord (alltså inte 10k-bana) och där var det fortfarande en bra chans, det handlar om att kämpa vidare trots ont i magen, trötta ben och en hjärna som inte ville något annat än kliva av. Jag har efteråt sett att jag tappar 7-8 sekunder per km andra halvan och borde därför med en spurt ha kunnat klarat av under 40:34 men när jag börjat öka lite för sista km och ser på klockan att det bara är drygt 600 m kvar så kommer loppets 9 km-skylt helt plötsligt och jag blir helt knäckt.
Visar min klocka verkligen så fel?
Hur ska jag orka kämpa 400 m extra?
Vad f-n!

Jag har ca 250 m av depp innan jag ser målet och förstår att skylten sitter helt fel, otroligt fel. På dessa 250 m  tappar jag ca 10-15 sekunder (se bilden):
Som ett intervallpass....

:och det är det som gör att jag missar rekordet, fy Söder runt, illa att sätta en skylt drygt 400 m fel.

När jag ser målet orkar jag åter öka i en sorts spurt och kommer som sagt åter in på en tid runt 40:45. Nu är ju inte nytt PB min största drivkraft så det är trots allt med en ganska nöjd känsla jag går på skakiga ben med lite frossa genom målområdet.

Resultatet
40:46, plats 73 av 527 herrar (76/829 totalt) är godkänt men inte mer än så.
Hade gärna orkat hänga på Calle hela loppet (som gjorde ett för honom mediokert resultat på 39:37) men det får bli en annan gång.
Högt startnummer när man efteranmäler sig


Omdöme
Söder runt då, hur är arrangemanget?

Ja bortsett från den felaktiga skylten vid 9 km så är jag bara nöjd med allt. Skön stämning, trevliga arrangörer, kul med after run och sedan hjälpte ju vädret till också.

Kommer antagligen tillbaka nästa år.


2 kommentarer:

 1. Bra Anders! Fast man får inte många kronor tillbaka om man satsar på din sluttid plus minus 10s ;-)
  Stabiliteten är det ju inget fel på. Hellre stabil på 40.xx än 41.xx...men jag skulle gärna skriva 39....också, fast just nu är jag långt från den formen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Försöker jag se på det hela objektivt så är jag ganska nöjd att kunna prestera så jämna resultat oavsett yttre omständigheter. Men...
   ....det är ju något speciellt med den där 39:**-tiden som är så lockande, så förförisk, så nåbar men ändå för mig så svår att nå, det är lite frustrerande :-)

   Radera