fredag 20 februari 2015

Förkyld träning, "Det är helt sjukt"

Är inne i andra förkylningsperioden samma månad. Den första var för snart två veckor sedan och sträckte sig fyra dar (av tråkig styrketräning) medans den här nu är inne på tredje dagen.

Det här inlägget ska dock ta upp en annan fråga och det är:
Hur förklarar man mängden träning för någon som inte förstår?
Detta kom upp i fikarummet på jobbet, nu i samband med att jag blev förkyld. Kortfattat så frågade en kollega om det var jobbigt att inte kunna träna nu när jag var förkyld, "eftersom du tränar så mycket hela tiden".

Jag svarade då att jag tränade ändå, så länge jag inte har ont i halsen eller feber tränar jag nästan allt som inte är superintensivt och vid lite ont i halsen kör jag riktigt lågintensiv styrka.

Plötsligt märker jag att det blir lite tyst runt bordet och att jag är i centrum för allas uppmärksamhet.

"men man ska ju inte träna när man är sjuk"
"framförallt inte med ont i halsen"
"tränar du alltså varje dag?"

"Det är ju helt sjukt!!!!"

Där och då förstod jag att jag kommer inte kunna vinna en diskussion, jag kommer inte kunna förklara min ståndpunkt. Att jag dels tycker att det är naturligt att försöka träna varje dag, att det borde vara mer uppseendeväckande att inte träna. Att jag också tycker att det går bra att träna med olika grader av sjukdomar i kroppen, att det handlar om en avvägning av sjukdom och ansträngningsgrad men att det visst går bra att träna någon typ av träning vid de flesta (små)sjukdomar.

Men som Stenmark sa:


Idag provade jag att köra en dryg halvtimme simträning, fokus teknik så att jag inte drog upp intensiteten för mycket då jag inte är helt frisk än. Gick över förväntan, det finns ett ljus i "lära mig crawlteknik"-tunneln :-)

2 kommentarer:

 1. Förstår vad du menar. Jag försöker alltid lyssna på kroppen men tror inte alls på att det alltid är bäst att helvila för att man är lite småkrasslig (herregud, småförkyld är man ju typ halva året). Så svart eller vitt är det knappast. Sen tror jag också att en lugn jogg på 5km för dig är ungefär som att ta trapporna för en del av dina kollegor - det påverkar såklart också.

  Idag borde jag dock ha vilat. Var lite småhostig men trodde det skulle räcka med att sänka ner intensiteten från halvhårt långpass till lugnt distanspass. Kändes dock inte alls bra så fick vända hem. Värre än så var det dock inte. Allt som oftast känner jag mig bättre efteråt. Tycker det märks rätt tydligt på ansträngningsgraden de få ggr man råkar köra när man är sjuk på riktigt - pulsen rusar och det är liksom inget snack om att man borde hem o vila. Är extra försiktig med ont i halsen och feber men lite snor tror jag inte man dör av. Sen tror jag det är svårt för media, stat eller läkare att gå ut med något mer nyanserat än att "träna aldrig när du är förkyld" eftersom det trots allt händer tråkigheter och det finns alltid någon som skulle köra alldeles för hårt om de sa något annat.

  SvaraRadera
 2. "Sen tror jag också att en lugn jogg på 5km för dig är ungefär som att ta trapporna för en del av dina kollegor - det påverkar såklart också."

  hmmmm... ...ja det är ju faktiskt sant, har dock inte tänkt på det sättet :-).

  Brukar av hänsyn till andra och för att slippa ovanstående diskussioner vara restriktiv med vilka jag diskuterar träning med men ibland halkar det inte på det ändå.

  Den typen av pass som du själ försökte genomföra känner jag allt för väl igen, när man bestämt sig, kommer ut och så svarar kroppen med att lägga ner. Då gäller det att, precis som du gjorde, lyssna på kroppen och inte pressa.

  SvaraRadera