onsdag 22 april 2015

Träning och hälsosam mat är bra, inte dåligt!

Jag snubblade på en debattartikel i Metro med den provocerande titeln: Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med.
Nu handlade inte artikeln om att tre gånger i veckan inte var träning utan var en artikel om en person som haft den psykiska sjukdomen ortorexi – manisk överhälsosamhet men tagit sig ur den:
Artikeln som bild.

Jag vill börja med att säga att jag tycker skribenten har varit stark som tagit sig ur sina psykiska problem och nu lever ett bättre liv.
Problemet är att träning och hälsosam mat blir boven i artikeln och det är så fel. Människans kropp är gjord för att arbeta fysiskt, mycket och länge. Eftersom vi inte gör det i våra vardagliga jobb (i alla fall inte dom flesta av oss) så får vi se till att röra oss på fritiden, s.k. träning, motion, lek, trädgårdsarbete, städning etc. Allt som är ansträngande. Detta är nyttigt för oss och kan utan vidare göras dagligen, eller flera gånger per dag utan att vara skadligt.
Ja, det finns undantag. Viss typ av elitträning är skadligt och när du gör nya saker finns alltid en risk för att du överanstränger dig och det är också skadligt men nu pratar vi inte om undantagen. Majoriteten av alla människor i Sverige skulle må bra av att röra sig mer, träna mer, leka mer, vad som helst som anstränger kroppen lite (eller mycket). Även skribenten mår bra av det, jag lovar, hon mår bra av att träna och att äta nyttigt så länge som hennes psykiska sjukdom i kombination med träning och överdrivet tänk runt matintag inte ställer till problem, men det är hennes personliga problem/sjukdom.
Och det är nu vi kommer tillbaka till kärnan.
Det är inte träningen och den hälsosamma maten som är farlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar