måndag 13 oktober 2014

Tävlingsrapport - Hässelbyloppet 2014

Sammanfattning först:
Årets sista riktiga lopp då jag räknar med att Tunnel Run kommer vara mer av ett jippo än ett lopp. Jag gav verkligen allt för att nå sub 40, men det höll inte riktigt. Sista 1,5 km tappade jag nästan minuten och det var det som fattades. I mål var jag för första gången sedan midnattsloppet 2006 på väg att spy, ingen trevlig känsla direkt.

Resultatet blev 40:59 och med min nyvunna insikt angående sämre höstform än vårform så är jag nöjd. Det var ändå ganska nära.


Inför:
Jag kom ju till insikt förra helgen, i samband med Malmöhalvmara, att jag inte riktigt är i den form jag vill. Jämfört med vårens form är jag något sämre och med det i bakhuvudet la jag upp en plan att springa på exakt 39:59 och göra ett riktigt jämt lopp.

Förutom lite strul att komma hemifrån så var det en bra uppladdning fram till loppet. Jag gillar lopp som startar senast 12:00 för då kan jag äta två frukostar och behöver inte fundera på lunch eller inte som man måste när loppen startar vid tre-tiden på em.

Eftersom vi skulle på 2-årskalas efter loppet hos Lenas brors familj som bor ca 500m från starten så parkerade vi där efter nummerlappsuthämtning. Det är perfekt att kunna jogga lite fram och tillbaka innan loppet för att till sist avsluta med att springa upp till brodern och slänga av sig överdragskläderna och jogga ner till starten.

I år träffade jag bland annat på arbetskamrater, Calle från jogg.se och Eva so jag lärde känna på TSM förra vintern. Alltid kul att få nörda till sig lite med andra löpare innan ett lopp, det blir som en del av uppladdningen J.


Loppet:
I år startade jag i tävlingsklass 2 och vis av den rusch (med tillhörande trängsel) som blir vid starten hade jag bestämt mig för att inte rusa iväg långt fram utan bida min tid. Tänkte att dom allra flesta kommer ändå öppna i ett tempo för sub 40 så det borde inte gå för långsamt från start. Så blev det också.

Första km gick på 3:56 och de första 5 km gick perfekt på 20:05. Konstigt nog kände jag redan efter 3 km att jag blev trött och att det här inte kommer att gå men bara några hundra meter senare så kände jag mig återigen pigg och mellan 5 och 8 km flöt det på, trots att loppets ända uppförsbacke ligger där mellan 7 och 8 km. Just här mellan 7 och 8 så kändes allt så bra, det hela flöt på och även om jag sprang i ett tempo som var lite över 4 minuter/km så kände jag att jag hade en 2 km långspurt att ta till som skulle ta mig under 40 minuter.

Så när jag kommer upp på sista platten så ökar jag lite och känner att det fortfarande flyter men så, vid ca 8,5 så börjar helt plötsligt alla springa om mig, snabbt. Detta trots att jag tyckte att jag tog i och sprang på bra men så var inte fallet.

Jag kämpade och kämpade men fler och fler sprang om mig och hur mycket jag än kämpade så tappade jag konstant gentemot sub 40. Sista 5-600 m går först utanför Hässelby IP och sedan ett drygt halvt varv inne på stadion. När jag kom in på stadion var det nära att lunchen kom upp ett par gånger och när L och V hejade i sista kurvan orkade jag inte ens vinka tillbaka. L sa att jag var väldigt fokuserad på marken framför mig och det kan inte vara ett gott tecken.

Spurt var det ju inte tal om och väl i mål stod jag ett bra tag och koncentrerade mig på att inte spy, ville verkligen inte spy. Först efter ett par minuter kollade jag på klockan och såg att tiden var i trakten av 41 och kände mig ändå ganska nöjd med det. Jag hade ju inte kollapsat eller börjat spy J.


Resultat och så:
40:59 blev så den officiella tiden. Plats 624. Nöjd men ändå inte riktigt, ville ju så gärna under 40 i år. Måste dock vara nöjd med upplägget, det var riktigt nära att det höll och för att kunna komma under 40 minuter i dagsläget så krävs ett lopp precis på gränsen, bättre är jag inte just nu.

Nu är det dags att se framåt och försöka hitta ett bra träningsupplägg för vintern.


Arrangemanget så tillslut:

Hässelbyloppet börjar växa utanför sina ramar nu. Det är ett trevligt arrangemang men det är lite för trångt, lite för rörigt och lite för utdraget. Vet inte om arrangörerna ska dra ner på antalet deltagare eller hur dom ska lösa det men något borde dom försöka hitta på för tävlingen är en av de trevligaste under hösten.

En riktigt trött kille på väg mot mål

6 kommentarer:

 1. Bra gjort! Jag följde dig på racetimer och det kändes som sagt väldigt lovande efter första 5 km. Med bra vinterträning så lär de där sub40 komma i vår, alldeles säkert!

  SvaraRadera
 2. Tack Kim!
  Tempoträning och en del löpstyrka (läs backträning), det tror jag är receptet.

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat, till våren kommer det, bara att köra på nu i vinter. Du har farten, bara lite av den sista uthålligheten som saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Känner att det ska bli riktigt skönt att gå in i vintermode, träna enbart för glädjen av att träna och inte för att jaga sub 40.

   Radera
 4. Bra jobbat! Jag upplevde inget vidare lopp själv tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det Andreas. Men det är bara att låta omladdningen ta den tid det tar. Stark tid ändå, trots allt. Tror att jag skrivit det tidigare, du har en bra lägstanivå.

   Radera